Çarşamba, Temmuz 13, 2011

Boston Sonunda Russell'ın Heykelini Dikecek


Boston şehri, spor delisi her ABD şehri gibi değişik sporlarda birçok süper yıldızın formasını giydiği ve yıllarını şehre hizmet ederek geçirdiği önemli bir şehir.

Ancak bugüne kadar sadece üç kahramanının heykelini dikmeyi kabul etti. Beysbol efsanesi Ted Williams, buz hokey efsanesi Bobby Orr ve Boston Celtics'in efsane coach'u Red Auerbach. Geçmişti ırkçılıkla ilgili çok eleştiri alan bu şehir henüz siyahi bir efsanesinin heykelini dikmemişti. Gerçi Larry Bird'ün de henüz heykeli dikilmedi. Ancak yıllardır dikilmesi beklenen bir heykelin sonunda onayı çıktı ve Celtics formasıyla 11 NBA şampiyonluğu yaşayan Bill Russell'ın heykelinin dikilmesine karar verildi. Hem de şehrin en güzel ve en çok ziyaret edilen yeri olan "City Hall Plaza" bahçesinin tam ortasında.

Russell'ın yıllardır siyah olduğu için hak ettiği değeri Boston'da göremediği söylenir. Oyunculuk günlerinde Boston basınıyla hep atışan, Boston yetkililerini hep ırkçılıkla suçlayan ve eleştiren Russell yine de o formayı giydiğinde her şeyin ortaya koyardı. Açık konuşmak gerekirse Ted Williams ve Red Auerbach da Boston medyasıyla sürekli kavgalıydılar. Ancak hiç birisi Russell kadar gizlice nefretle karşı karşıya kalmamıştı. Russell 5 kez NBA MVP'si seçildi ama beşinin sadece ikisinde ligin en iyi beşinde yer aldı. Birçok kez Boston basının onun yerine başka bir takımın oyuncularına oy vermesinden dolayı haksızlığa uğradı. Ancak şimdi hepsi geçmişte kalmış görünüyor. Çok da iyi oluyor. Russell'ın heykelini dikilmesinin ardından Boston spor tarihinde aynı ödülü hak eden diğer siyahi efsaneler için de kapı açılmış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder